Lilypie Kids Birthday tickers
sisters, do you think that a prince of deen will marry you while you just sit in front of your laptop, busy updating your status about marrying a righteous man or sharing almost all of Irma Hasmie's marriage photos and saying how lucky she is to become a wife of a great man? Will a prince of deen look for you just because of your splendid poem about marriage, your 'surat-buat-calon-suami' entries or your 'menanti-bakal-imamku-dunia-akhirat' status?

Wednesday, June 30, 2010

ayah saya.

Assalamualaikum. hello ppl :)
semalam 29 jun 2010 birthday ayah hani y ke 50++. hehe :P
so, kat entry y biasa2 & blog y xseberapa ni, hani nak cite siket pasal ayah hani.
ayah kesayangan hani. takde sape yg bole ganti tempat ayah.
dlm dunia ni, hani cuma ade 4 org lelaki y betul2 hani syg.
ayah, along , angah & encik kekasih.
okiesss, hani start cite yeaa :)
ayah hani nama dia jaffar bin abdullah.
kalau tgk ayah, ayah mcm org cina tau.
so bila tgk nama ayah tu, org ingat ayah convert muslim.
hehe, sebenarnya taklahh. ayah ade la sikit darah cmpur cina cmpur ape tah hani xtaw lagi.
bila dpt hani, n abg2 hani, darah cmpur2 tak nmpk sgt dah esp kat along hani. hehe :P


okayyy, ni la ayah kesayangan hani. ayah kurus kan.
ermmm ayah kurus sebab ayah sakit :( :(
dah lame dah ayah ade sakit jantung , kencing manis tu.
tp since hani form2, sakit ayah makin teruk :(
ayah kerap kali masuk hospital.
masa hani form2, ayah penah kena masuk hosp hmpir 5 bulan tau.
dari bulan mei smpy la oct.
sepanjang tempoh ayah kt hosp tu, 2 kali ayah kena operation.
satu malam, lepas ayah kena operation tu,
tiba2 1 hosp blakout dlm 5 saat kot.
masa tu ayah kat icu, kena pakai bantuan pernafasan.
benda tu kn pakai electric kan, so bayangkan masa tu ayah baru pas kena bedah.
pastu bantuan pernafasan pulak terberhenti.
nafas ayah berhenti jugak masa tu.
tp nasib baik current cepat ada & doct cepat2 pakai benda y bila lekap kt dada tu , patient akan terlompat.
*heee ayat ape tah hani guna,. hani xtaw nama bnd tu lah. hehe*
masa umi call ckp benda tu, hani rase mcm gelap je dunia ni haa..
alhamdulillah, umur ayah masih panjang.
haaa caye tak cakap hani ? ayah kurus kan kan.
hani paling sedih bila dgr ayah batuk. siyesh tak tahan.
kalau ayah penat, nafas ayah tercungap2. :(
ayah mcm susah je nk bernafas. siyeshh sedih !
bila tgk ubat2 ayah, penuh 1 bag plastic.
kesian ayah. :(
kdg2, klau tersalah pijak atau tersangkut kaki ape2 pun, ayah bole jatuh n kaki ayah bole terseliuh pastu bengkak.
tak sggup rasenye nk tgk :(
hari tu, masa hani demam panas n muntah2..
umi ayah jaga hani mcm hani ni baby lagi.
siyesshhh! hani dah lame tak demam teruk cmtu.
malam hani demam tuh, hani tido dgn umi ayah.
umi ayah tak tido sebab jaga hani.
hani asyik muntah jee. badan sakit2.
pastu ayah sggup tido kt bawah.
ayah bentang tilam n tido kat bwh.
setiap 1 jam, ayah bangun urut2 tgn, kaki n belikat hani.
umi pun same. bila hani bergerak sikit, umi terus terjaga.
hani syg umi ayah hani !

hani tak banyak cakap sgt dgn ayah sbb ayah pun jenis y pendiam.
tp, klau raya n bila2 hani peluk ayah,
air mata hani mmg murah sgt2 nk keluar.
ayah selalu bg hani semangat bila hani down.
bila hani moody,ayah cepat2 tny hani nak ape benda y hani suka.
kdg2 ayah bawak hani klua jln2 dlm kete utk hilangkn moody hani.
bila hani down pasal study, ayah selalu bg kata2 smgt smpy bole nangis berjurai2 air mata ni haaa.
siyeshh ! ayah akan cakap
"alaaa, anak ayah kan pandai. mungkin takde rezeki skrg. nnt cuba lagi"
kalau hani pny result jatuh, hani akn tny ayah, ayah marah tak. ayah akn ckp
"buat ape ayah nk mrh ank ayah.lagipun adik dah cuba kan. rezeki semua Allah bg.ayah tahu adik bole buat lebih baik dri skrg"
mungkin pd org lain, ayat2 tu biase je kan.
tp pd hani tak sbb dgn keadaan ayah yg asyik sakit je skrg,
hani rase sebakk sangat bila ayah ckp mcmtu.
minggu lepas, ayah tak sihat.
kaki ayah askit, bila ayah jalan..nmpk susah sgt.
tp ayah gagahkn diri jugak nk hntr hani balik melaka.
umi nak hntr masa tu, tp ayah tak bagi.
ayah nak hantar hani sendiri.
masa hani babai kat ayah, tiba2 mata hani panas sgt.
mmg hani tak tahan bila tgk ayah sakit :(
ayah hani cuma seorang n takde sape bole jadi seISTIMEWA ayah hani.
selamat hari jadi ayah.
hani syg ayah sgt2.
semoga ayah sentiasa di bwah rahmat Allah.
ameenn.
"ya Allah, sempena hari jadi ayah tahun ni, aku bermohon kepadaMu agar KAU panjangkan lah usianya, KAU berikan lah dia sedikit kekuatan utk menghadapi kesakitan y dialami & kau redhailah perjalanan hidupanya dimuka bumi-MU ini. jadikan aku anak y solehah utk nya yaAllah dan KAU jadikan lah aku permata kebanggaannya.aminn"
HAPPY BIRTHDAY AYAH !
I LOVE YOU !! =)
sorry yea, kualiti gmbr tak elok sgt. sy tak pkai DSLR atau pun fon y camera berMEGA PIXEL tinggi :)

6 comments:

Miss Shizu said...

tetibe termenangis same bace en3 nh...selamat hari lahir pacik jafar...smuger panjang umur dan diberikan kesihatan yg berkekalan...

cik zatil said...

abah akak pon x ckp
banyak dgn anak2
tapi skali
dia tegur
sentap!

huhuhu..

semua abah dkt dunia
neh still de best
n no one cud
replace dem
in our
heart...

kan hani..??

:)

hanny maness said...

kak nana :

heee. hani pun nanes2 jugak masa tulis entry nih. :')

thx kak atas doa tu yeaaa :)))

hanny maness said...

kak zatil

huaaa. ayah kite same lak. bila ayah tegur pun rase nk meleleh je padahal ayah tegur bnd betul . hikhik :))

agaknye, org laki y da jd ayah mmg xbanyak cakap kot.
nnt tggu encik sabiq jadi ayah, dia byk ckp ke tak nnt.hiii :PP

yeap, xde sape bole ganti tmpt ayah kita sendiri :)

Anonymous said...

saya pulak nak jadi ayah laaa
mesti boleh kan :))

mkh

hanny maness said...

encik mkh

eh eh. awak nk jadi ayah jugak ?
heee tak malu ! :P