Lilypie Kids Birthday tickers
sisters, do you think that a prince of deen will marry you while you just sit in front of your laptop, busy updating your status about marrying a righteous man or sharing almost all of Irma Hasmie's marriage photos and saying how lucky she is to become a wife of a great man? Will a prince of deen look for you just because of your splendid poem about marriage, your 'surat-buat-calon-suami' entries or your 'menanti-bakal-imamku-dunia-akhirat' status?

Tuesday, August 16, 2011

Adakah anda seorang GF yang materialistik?





Assalamualaikum. =) hoh. tinggal 2 lagi paper untuk midterm. kepala dah serabut. malam ni nak buat entry pasal PEREMPUAN MATERIALISTIK! ada tak sesiapa yang baca entry ni terasa disindir? huhu. Sebenarnya, niat asal.. bukan untuk menyindir sesiapa. tapi, untuk mengingatkan sesama kita je.


apa tu materialistik? malas nak terangkan. kalau tak faham, boleh bukak kamus ataupun google je lagi cepat :P besta pun boleh jugak. ahhhh.. sudah sudah. menyongsang dari tajuk asal dah ni. entry ni ditujukan pada wanita yang belum bersuami ye. wanita dah bersuami, nak mintak macam2 kat hubby anda, itu memang digalakkan. cuma, ikutlah kemampuan. jangan ikut kehendakkkkk je :)


okey lah, hani rasa lah kan.. sebagai seorang perempuan.. 1st sekali.. harga diri perlu dijaga. harga diri disini tak bermaksud dara saja ye. tapi semua segi. sebagai wanita ISLAM , kita WAJIB ada sifat malu. malu kepada semua perkara. kita jugak sebagai seorang MUSLIM umumnya & MUSLIMAH khasnya, sangatlahhhh tidak digalakkan untuk meminta minta.


entahlah. sekarang ni hani tengok.. kebanyakan BF, selalu sangat ikut cakap GF. apa GF nak, terus beli. terus bagi. kalau takdapat, GF merajuk. kasihan kannnn . taktahu nak kesian kat siapa sebenarnya. kesian kat BF sebab jadi macam LEMBU DICUCUK HIDUNG, kesian jugak kat GF sebab boleh diibaratkan sebagai kuku besi.



wahaii lelaki diluar sana, apa yang anda rasa bile teman wanita yang baru anda kenal, meminta anda turutkan segala kemahuannya? korang nak stay ke nak tinggal terus? kalau hani, hani tinggal terus.



baru je beberapa bulan couple, tapi dah mintak macam2. ape kes? hani dulu, couple bertahun. sebatang pensel pun takdapat dari dia. ni kan pulak nak mintak benda yang mahal2? hani rasa, ini semua dari didikan family. bukan hani nak cakap, mak bapak orang tu tak pandai didik anak dia, tapi... rasanya.. kalau dari kecik dah diasuh supaya TAK MEMINTA2, rasanya... bila da tua bangka macam sekarang ni..takdelah dia berperangai macam tu. betul tak?



nasib kamu lah labi, dapat GF macam tu. harap2 dengan kehadiran Baby F idamannya , mampu lah buat si dia diam sekejap daripada terus terusan MENGGELETIS kat belog & fb. bukannye apa, kami ni dah penat tengok aksi terlampau GF kamu tu. MUAK sangat. didik2 lah dia jadi orang yang berperangai sedikit matang selari dengan umur yang dah menginjak dewasa tu. kamu pun mesti tak suka orang bercakap pasal GF kamu kannnn. jadi, apa kata.. sebagai langkah untuk menjadi suami mithali *insyaAllah*, kamu tegur lah sikit perangai wanita kesayangan kamu tu. saya disini tak cakap saya cukup baik. banyak je silap yang dah dilakukan. tapi, sekurang2nya, kita saling mengingati. apatah lagi dibulan suci ni. kan kan =)



seeloknya, sebelum kahwin.. jangan lah mendesak si dia turut segala kemahuan kita ni. banyak lagi lelaki nak fikir. nak kahwin je da beribu riban. lepas kahwin pun macam macam tanggungan lagi. awak tak kesian ke kat BF awk ? kerja penat2, then habiskan duit kat awak je? dah kahwin lain. tu memang tanggungjawab dia. tapi, sebelum kahwin ni.. elakkan lahhh. kalau sayang si dia, fikirkan lah pengorbanan yang dah dia buat untuk memiliki awak. kerja bermandi peluh. then awak habiskan duit dia saje saje je. ape cite?



cinta, kasih sayang, kesetiaan,kepercayaan & memahami antara satu sama lain adalah hadiah yang paling mahal dalam dunia ni bagi sesuatu hubungan. =)


okaylah, banyak bebel dah ni. penat. nak tido! maaf lah sesiapa yang terasa. ini ingatan untuk diri sendiri jugak. semoga saya tak buat macam ni kat bakal suami saya. kesian beliau. okayyy, Assalamualaikum. wfa- imissyou !


6 comments:

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

haish ayat awk ni dik selalu menggugat hati huhuhu

ezzah junsu said...

aku ni materialistik ! huahuahuahuahau.

Najwa Fairus said...

Adakah? Saya rasa saya tidak.

Ainul Hayat said...

X desak bagi hint je...kui3....seganlah hani nak minta2...nanti dia ingat kite tgk poket dia je...

imsosinglegegurl said...

hik hik hik..suke entry ni even ade terasa gk part2 dpt brg tu..
btw..like it :)

♥mRs fuAin♥ said...

dari kcik..ap yg akk nk mmg fmli akn tunaikan deq..tp bila cple ni..seposen pon akk xpnh mnx kt dye..xtw la knape..adehhh..hik3x..=P